Vanliga frågor

 

Är AA något för mig?

Svar: Bara du själv kan avgöra om AA:s program verkar vara något som kan hjälpa dig. Det är ett beslut som du själv får fatta. Ingen i AA kan göra det för dig. Vi som nu är med i AA gick dit för att vi insåg att vårt drickande blivit ett problem som vi själva inte kunde hantera.

Hur blir man medlem i AA?

Svar: Ingen blir medlem i vanlig bemärkelse. Man behöver inte fylla i någon ansökan om medlemskap. Det finns heller inga avgifter av något slag. Enda kravet för medlemsskap är en ärlig önskan att sluta dricka. De flesta kommer till AA helt enkelt genom att besöka ett möte.

Behöver jag prata på mötena?

Svar: Det anses som god ton att presentera sig med förnamn men inga som helst krav finns på att medlemmarna ska prata på våra möten. Vi är alla olika och många tycker det känns bäst att bara lyssna dom första gångerna.

Blir man nykter genom att gå på möten?

Svar: Vi rekommenderar att du förutom att gå på möten, studerar Stora Boken och arbetar med Dom Tolv Stegen tillsammmans med en Sponsor (mentor/rådgivare).

Måste man tro på Gud?

Svar: Nej. AA uppmanar medlemmen att söka en tro på en kraft större än sig själv, men AA har ingen uppfattning om hur den kraften ser ut. Det är varje AA-medlems privata angelägenhet. Många använder ordet Gud för att det är enkelt och uppfattar gemenskapen i gruppen som sin högre kraft.

Har AA behandlingshem?

Svar: AA består bara av AA-grupper. AA har ingen anknytning till något behandlingshem, alkoholklinik eller myndighet. AA bygger helt på frivillighet och som nykomling behöver man inte lova något, skriva några kontrakt eller liknande.

Är AA religiöst?

Svar: AA har ingen anknytning till någon religion. AA måste fungera både för den som har en religion och för den som inte vill ha någon alls. Däremot är vårt program av andlig karaktär. Alkoholism är själsligt, moraliskt och socialt utarmande och därför behöver vi i detta avseende bygga upp oss igen.

Vad är ett öppet möte?

Svar: Ett öppet AA-möte är ett gruppmöte där anhöriga och andra intresserade är välkomna. Det är krav på att man inte får avslöja AA-medlemmarnas identiteter för någon utanför mötet.

Vad gör man som anhörig?

Svar: AA har inget att erbjuda anöriga, mer än kunskap om alkoholism i AA:s litteratur och öppna möten. Vi har en närstående systerorganisation som heter Al-Anon Familjegrupper. De fungerar precis som AA men fokuserar på anhöriga till alkoholister, såväl vuxna som barn. Mer information om Al-Anon kan du hitta på deras webbplats: www.al-anon.se

 

"Anonymiteten är den andliga grundvalen för våra traditioner och påminner oss ständigt om att ställa princip framför person."

Image